Acute cholecystitis

Acute cholecystitis is een ontsteking van de galblaaswand, vaak als gevolg van een galsteen in de galblaasuitgang, waardoor een aanval van plotselinge, hevige pijn wordt veroorzaakt ('galkoliek').  Ten minste 95% van de mensen met een acute galblaasontsteking heeft galstenen.

Symptomen

Pijn, meestal in de rechter bovenbuik, is het eerste symptoom van galblaasontsteking. De pijn kan erger worden bij diep inademen en straalt vaak uit naar de onderkant van het rechter schouderblad. De pijn kan hevig zijn, misselijkheid en braken zijn vaak voorkomende symptomen.

Diagnose

Echografie kan de aanwezigheid van galstenen in de galblaas aantonen en kan verdikkingen van de galblaaswand zichtbaar maken.

Behandeling

Een patiënt met een acute galblaasontsteking wordt over het algemeen opgenomen in een ziekenhuis, krijgt intraveneus vocht toegediend en mag niet eten of drinken. Langsheen het infuus worden dan antibiotica gegeven. Als de aanval afneemt, kan de galblaas later worden weggehaald, bij voorkeur na zes weken of langer. Wanneer complicaties worden vermoed als abcesvorming, gangreen of galblaasperforatie, is acuut operatief ingrijpen meestal noodzakelijk.