Refluxoesofagitis

Reflux is de terugvloei van maagzuur vanuit de maag naar de slokdarm.

  • OFWEL sluit de sluitspier tussen maag en slokdarm onvoldoende af.
  • OFWEL hebt u een "maagbreuk": een deel van de maag is BOVEN het diafragma (middenrif) 'doorgebroken'.

Hier voor dient u een zuurremmer in te nemen. Meestal zal een dagelijkse inname noodzakelijk zijn, doch er kan gepoogd worden de inname te verminderen tot om de 2 dagen of zelfs enkel periodes met symptomen. In principe zal dit wel voor langere tijd of zelfs altijd verdergezet worden, daar de onderliggende oorzaak zelden kan verholpen worden. De laatste richtlijnen geven wel aan dat de zuurremmer enkel dient ingenomen te worden bij klachten; dus kan u de inname van de zuurremmer zelf verminderen tot om de 2 dagen of tot 2 * in de week in funktie van uw eigen klachten.

Naast medicatie, kan u nog verder beteren mits:

  • dieet: zeker de dingen waarvan u zelf ervaart dat deze reflux uitlokken, moeten vermeden worden. Verder geen te grote maaltijden en best niet overdrijven met koffie, chocolade, alcohol, pikante voeding. Gashoudende dranken en roken worden ook afgeraden.
  • best ged. 2-3 uur voor het slapen gaan, NIETS meer eten & NIETS meer drinken om met een lege maag te gaan slapen, daar reflux vooral een nachtelijk probleem is (of alvast in liggende houding).
  • zo mogelijk wat hoogstand van het bovenlichaam in bed, zodat de zwaartekracht ook 's nachts correct werkt.
  • in geval van overgewicht, is vermagering (om de druk in de buik te verminderen) uiteraard aangewezen.

Opm: Soms worden biopsies genomen indien er vermoeden van verwikkelingen zijn. Ter bespreking van het microscopisch verslag, dient u een week na het onderzoek de huisarts te contacteren.