Levermetastasen

Levermetastasen zijn (secundaire) uitzaaiingen naar de lever vanuit een (primair) gezwel elders in het lichaam. Levermetastasen zijn meestal afkomstig uit de dikke darm, alvleesklier of de maag, ook vanuit een longgezwel of borstgezwel. Soms is de ontdekking van een levermetastase de eerste aanwijzing dat elders in het lichaam kanker voorkomt.

Symptomen

Vaak zijn de eerste symptomen gewichtsverlies en slechte eetlust. De lever is vaak vergroot en hard en kan gevoelig zijn. In het begin treedt geen of lichte geelzucht op, behalve wanneer de tumor de galwegen afsluit.

Diagnose

In de late stadia van de ziekte kan de diagnose levermetastase meestal vrij gemakkelijk gesteld worden. In vroege stadia is dat echter veel moeilijker. Echografie en scans van de lever met behulp van computertomografie (CT) en magnetische kernspinresonantie (MRI) kunnen tumoren zichtbaar maken. Toch kunnen met behulp van deze scans kleine tumoren niet altijd worden ontdekt. Vaak veroorzaken de tumoren leverfunctiestoornissen, die door middel van bloedonderzoek kunnen worden aangetoond. Met behulp van een leverbiopsie kan de diagnose vaak worden bevestigd.

Ook is er de PET-scan (Positron Emission Tomography) die een zeer gevoelig onderzoek is om uitzaaiingen op te sporen of te bevestigen. Voor de PET is er ook een optimale samenwerking met de dienst Nucleaire Geneeskunde van het UZA.

Behandeling

Afhankelijk van de vorm van kanker kunnen kankerbestrijdende geneesmiddelen de tumor tijdelijk stabiliseren, maar deze middelen kunnen de patiënt niet volledig genezen. Bestraling van de lever heeft weinig nut.

Als slechts een beperkt aantal letsels in de lever wordt gevonden of als de uitgebreidheid van de letsels met chemotherapie fors kan teruggebracht worden, dan kunnen deze letsels door de chirurg worden verwijderd, zeker wanneer het uitzaaiingen van darmkanker betreft. Hiervoor wordt de patient telkens opnieuw besproken op MOC en is er een zeer goede samenwerking met de dienst Hepatobiliaire Heelkunde van het UZA.