Hemorrhoïden

Aambeien of speen

Bij u werden hemorrhoïden vastgesteld (‘het speen’).

De behandeling bestaat uit het plaatsen van ‘rekkertjes’ (= Barron-ligaturen) om het speen af te binden. Hierbij kan echter de pijn tot enkele dagen nadien aanhouden. Die pijn is normaal en wordt best behandeld met een gewone pijnstiller (bijv paracetamol of ontstekingsremmer). Ook is het normaal dat er tot tien dagen nadien wat beperkt bloedverlies is.

Bij hevig bloedverlies, hoge koorts, onmogelijkheid om te plassen en blijvend hevige pijn dient u uw arts te contacteren.

Het voorkomen van recidief van de hemorroïden wordt in belangrijke mate door uzelf bepaald. Wij raden u aan om voldoende te drinken, voldoende lichaamsbeweging en voldoende restenrijk te eten. Indien nodig, zal de arts u nog noodzakelijke medicatie voorschrijven. Anderzijds kan ook diarree en/of te vaak en te lang op toilet zitten, de oorzaak zijn van hemorroïden. Indien u merkt dat er een verandering is opgetreden in de stoelgang (andere vorm, kleur, consistentie of frequentie) dient u dit uitdrukkelijk aan uw arts te melden. Wat dieet betreft, wordt een restenrijke voeding aangeraden (bruin brood, rauwkost, groenten, fruit). Alcohol, chocolade en kruiden daarentegen zijn tegenaangewezen.