Helicobacter Pylori-eradicatie

Tijdens de gastroscopie werd bij u een maagontsteking (‘gastritis’) of een maagzweer (‘ulcus’)weerhouden. Vaak is de oorzaak hiervan de aanwezigheid van een microbe in het maagslijmvlies: deze bacterie noemt Helicobacter Pylori. Intussen is ook aangetoond dat deze bacterie een factor kan zijn bij het ontstaan van maagkanker. Om u te genezen en dergelijke problemen in de toekomst te vermijden, is het belangrijk om deze microbe te doden. Indien deze microbe in de biopsies wordt teruggevonden, dient u (naast een zuurremmer) een combinatie van antibiotica in te nemen.

Uw huisarts zal ongeveer een week na het uitvoeren van de endoscopie het resultaat met u bespreken en het volgende schema voorschrijven gedurende 10 dagen

Naam geneesmiddel

8 uur

18 uur

Amoxycilline 1 gram

X

X

Clarithromycine 500 milligram

X

X

Zuurremmer (Nexiam 20, Omeprazole 20, Lansoprazole 30, Pantozol 40, Zurcale 40)

X

X

Dit betekent de inname van 6 tabletten per dag gedurende 10 dagen. Na deze therapie is de bacterie in ongeveer 80 % van de gevallen gedood.  Om hierover zekerheid te hebben, gebeurt best na een maand een controle ter bevestiging van het uitroeien van de bacterie.  Deze controle kan dmv een ademtest ofwel dmv een nieuwe gastroscopie met biopsies.  Hierbij dient u de zuurremmer te stoppen 7 dagen vooraf.

Opmerking:

Indien u allergisch bent aan penicilline, dient Amoxycilline vervangen door Flagyl 500 mg 3 * 1 per dag. Bij vragen of problemen, kan u terecht bij uw huisarts of op ons tel-nr. 03/880.91.84.

Belangrijk om weten: ook pijnstillers (ontstekingsremmers en aspirine-achtigen) kunnen ulcera ("zweren") veroorzaken. Best worden deze dan ook niet meer ingenomen. Paracetamol (Dafalgan e.a.) kunnen echter geen kwaad voor de maag.