Chronische Pancreatitis

Chronische pancreatitis is een langdurige ontsteking van de alvleesklier. Alcoholisme is de meest voorkomende oorzaak van chronische pancreatitis. Een andere oorzaak kan erfelijke predispositie zijn. Het komt zelden voor dat een ernstig geval van acute pancreatitis de alvleesklierbuis zodanig vernauwt dat chronische pancreatitis het gevolg is.

Symptomen

Bij chronische pancreatitis heeft de patiënt vaak aanhoudende pijn midden in de buik die in hevigheid varieert. Langzaamaan gaan de pancreascellen verloren waarbij dan de pijn uiteindelijk verdwijnt. Bovendien worden de vetstoffen in het voedsel onvoldoende afgebroken waarbij de stoelgang platte, vettige en viesruikende diarree wordt. Meestal vermagert de patient. Uiteindelijk kunnen de insulineproducerende cellen van de alvleesklier verloren gaan, waardoor geleidelijk diabetes mellitus optreedt.

Diagnose

Bloedonderzoek is minder zinvol bij de diagnose van chronische pancreatitis dan bij die van acute pancreatitis. CT-scan en MRI-scan kunnen aanwijzingen geven voor stenen en verkalkingen in de alvleesklier. Endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP) kan uitzetting of vernauwing van de buis aantonen. 

Behandeling

De patiënt moet alcohol steeds blijven vermijden. Diabetes mellitus dient adequaat te worden behandeld met onderhuids ingespoten insuline. Diarree door onvoldoende vetvertering dient te worden behandeld met peroraal ingenomen kunstmatige verteringsenzymen. Mogelijk zijn ook supplementen van de vetoplosbare vitaminen A, D en K nodig.