Dienst Maag- en darmziekten

Dr. H. Couckuyt | Dr. M. Craninx | Dr. L. Marchal | Dr. M. Ulenaers

  • Home
  • Artsen
  • Praktische info
  • Links
Home   >   Verschillende onderzoeken in het ziekenhuis   >   Leverbiopsie
contact

Leverbiopsie

pdf

Er is bij u een leverpunctie gepland. De reden voor het onderzoek werd door één van ons aan u uitgelegd. In deze brochure vindt u informatie over het verloop van een leverpunctie en over de voorbereiding ervan. Zo bent u goed ingelicht over wat er zal gebeuren.

Voorbereiding
 

De dag van het onderzoek moet u nuchter blijven. Er wordt een intraveneuze lijn (“baxter”) geplaatst om eventueel medicatie toe te dienen. Verder is er geen specifieke voorbereiding noodzakelijk.

Het onderzoek
 

Eerst wordt een echografie uitgevoerd op de radiologie-afdeling. Hierbij wordt de plaats van de biopsie opgezocht. Dan wordt de huid lokaal verdoofd, zodat het onderzoek u niet te veel ongemakken bezorgt. Er wordt een kleine snede in de huid gemaakt, die heelt zonder litteken achteraf. Een prik met een dunne naald in de lever verloopt normaalgezien pijnloos. Soms kan het doorprikken van het leverkapsel wel een beetje pijn geven. Na het onderzoek moet u gedurende een drietal uren op de rechterzijde blijven liggen. Zo beperkt u het risico op bloeding uit de punctieplaats. Daarna is bedrust gedurende ongeveer 24 uur noodzakelijk. Dit betekent dat u ook om te eten en voor andere noodzakelijkheden (urineren, stoelgang) in bed moet blijven.
De zijligging in het begin en de verplichte bedrust nadien zijn nodig om het risico op bloeding zo laag mogelijk te houden. Het kan immers gebeuren dat door de punctie een bloedvat wordt geraakt. Door op de zijde te gaan liggen vermindert de kans dat het blijft bloeden.

Complicaties
 

De kans is ongeveer 1 op 100 dat de bloeding niet stelpt ondanks de zijligging. In de buik ontstaat dan een bloeding die meestal spontaan stopt, maar die wel pijn en ongemakken veroorzaakt in de bovenbuik, soms ook met wat pijn in de rechterschouder door prikkeling van het middenrif. Zeer zelden stopt de bloeding niet en is een chirurgische ingreep nodig om de bloeding te dichten. Andere complicaties zijn nog zeldzamer, zoals reactie op de lokale verdoving of aanprikken van een galweg of galblaas met ontstaan van gallek en andere verwikkelingen. Deze complicaties treden echter zeer zelden op.

Uw aandachtspunten
 

Blijf nuchter vóór het onderzoek. U mag niet meer eten vanaf zes uur vóór het onderzoek.

Indien u stollingsproblemen hebt of bloedverdunnende medikatie inneemt (Aspirine, Plavix, Ticlid, Marcomuar, Marevan of Sintrom), dient u ons hiervan op de hoogte te brengen. Meld eventuele allergie of intolerantie voor medicatie. Gelieve ons te melden of u antibiotica moet nemen vóór de onderzoeken bij de tandarts.

Infobrochures

Verschillende onderzoeken in het ziekenhuis
Verschillende onderzoeken in de artsenpraktijk in Kontich
Verschillende voorbereidingen voor coloscopie
Informed Consents (toestemmingsverklaring)
Verschillende diëten
Ziektebeelden

Dienst Maag- en Darmziekten | Algemeen Ziekenhuis Heilige Familie | ‘s Herenbaan, 172 - 2840 Reet

Webdesign Sanmax