Dienst Maag- en darmziekten

Dr. H. Couckuyt | Dr. M. Craninx | Dr. L. Marchal | Dr. M. Ulenaers

  • Home
  • Artsen
  • Praktische info
  • Links
Home   >   Verschillende diĆ«ten   >   Maagdarmsparend dieet
contact

Maagdarmsparend dieet

pdf

Bij een aantal maag- en darmaandoeningen wordt een maag- en darmsparend dieet voorgeschreven. Met dit dieet kunnen de darmen rustiger en beter genezen. Een maagdarmsparend dieet bevat zo weinig mogelijk prikkelende en moeilijk te verteren voedingsmiddelen.

Algemeen dienen bij een maag- en darmsparend dieet kleine frekwente maaltijden te worden genomen, op een rustig tempo. Niet teveel drinken tijdens de maaltijden.

TOEGESTAAN

VERBODEN

Groenten

Bloemkool, wortelen, andijvie, rijpe tomaten (zonder vellen - pitten), wit gedeelte van prei, fijne snijboontjes, sperziebonen, spinazie, witloof, broccoli, knolselder, selder: wel in soepen.

 

Spruiten, rode-, witte- en savooikool, asperges, selder, venkel, ajuin, schorseneren, courgettes, paddestoelen, ramenas, pepers, rauwkost, komkommer, erwten, droge bonen, pepers, aubergines, courgettes, pompoen, paprika's.

 

 

Fruit

Appelsien, pompelmoes, mandarijntjes, gepelde en ontpitte druiven.

Gestoofde appelen en peren.

Vruchtenkompot.

Vruchtensap.    

 

Onrijp fruit.

Steenvruchten zoals krieken, kersen, pruimen, perziken, abrikozen, mirabellen, banaan, ananas, meloen.

Geconfijt fruit.

Noten, kastanjes.

Gedroogd fruit: zoals vijgen, dadels, rozijnen.

Bessen zoals aardbeien, braambessen, rode bessen.

 

Aardappelen

Gekookt, gestoomd of als puree.

 

Gebakken aardappelen, frieten, aardappelkroketten, chips.

 

Brood, gebak, meelspijzen en andere graanproducten

Wit brood, witte toast, witte beschuiten, cornflakes.

Meelspijzen zoals macaroni, noedels, spaghetti, vermicelli, witte rijst.

Cake, biscuit, droge koekjes.     

 

Alle volle graanproducten, bruin brood, volgranenbrood, pistolets, speculoos, honingkoek.

Krentenbrood, suikerbrood.

Volgranenbeschuiten.

Volgranendeegwaren, volle rijst.

Melk

Afgeroomde melk, botermelk, magere yoghurt.           


 

Volle melk, volle yoghurt, chocomelk, gecondenseerde melk, ijsroom, slagroom, koffieroom.

 

TOEGESTAAN

VERBODEN

Vlees en vleeswaren

Mager tot gemiddeld vet vlees:

Rundsvlees: steak, tournedos zonder vetrand, rosbief, hamburger.

Kalfsvlees: oester, lapje, gebraad, gehakt, kotelet.

Varkensvlees: haasje, mignonette.

Lamsvlees: filet, oester, bout.

Paardevlees: alle soorten.

Plantaardige vleesvervangers: enkel in niet-geprepareerde vorm.

Magere tot gemiddeld vette vleeswaren: kip, kalkoen, gebraad, rosbief, filet de sax, rookvlees, ...

Wild en gevogelte: kip, kalkoen.

 

Vet vlees:

Rundsvlees: braadworst,...

Varkensvlees: gehakt, spek, ribbetjes, ...

Lamsvlees: gehakt, kotelet, ...

Plantaardige vleesvervangers: gepaneerde en bereide soorten

Orgaanvlees: hersenen, nieren, lever, zwezerikken.

Vette vleeswaren: pens, salami, paté, gekochte vleessla, vleesconserven, boterhamworst, ...

Wild + gevogelte: everzwijn, fazant, konijn, eend, gans, struisvogel.

 

Vis, schaal- en schelpdieren

Magere vissoorten gepocheerd of geroosterd.

Kabeljauw, schelvis, griet, koolvis, tarbot, tong, schol, wijting, bot, platen, rog, zonnevis, snoek, spiering, schar.

 

Vette vissoorten zoals haring, makreel, paling, sprot, tonijn, zalm, heilbot, forel.

Ingeblikte vis: zoals ansjovis, pilchards, sardines.

Gemarineerde vis zoals haring, rolmops, gemarineerde mosselen.

Schelp- en schaaldieren:

mosselen, kreeft, krab, garnaal.

 

Zoetstoffen

Matig gebruik van:

witte suiker, jam, gelei, honing, siroop.

 

Bruine suiker, marsepein, chocolade, cacao, gekarameliseerde suiker, pralines, truffels, choco.

 

Kruiden en specerijen

Zout, tijm, laurier, citroen, tomatenpuree, vanille, kaneel, muskaatnoot, dragon, basilicum, marjolein.

 

Peper, kerrie, foelie, kruidnagel, kappertje, saffraan, tafelzuur, mosterd, pickles, uitjes, augurken, Engelse sausen.

 

Dranken

Koffie, cafeïnevrije koffie, thee, mineraalwater, vruchtensappen.

 

Bier, alcohol, koolzuurhoudende dranken.

 

Vetstoffen

Matig gebruik van boter, dieetmargarine, niet gebruind.

 

Frituurvet of frituurolie.

Runds- en varkensvet.

Gebruinde sauzen, mayonaise, cocktailsaus, béarnaise.

 

Eieren

Eieren: eiwit, licht gekookt of roerei.

 

Alle andere eibereidingen.

 

Kaas

Magere witte kaas.

Magere smeerkaas, magere Hollandse kaas (minder dan 250Kcal/100 gr.).

 

Gegiste en belegen kaas:

zoals Brie, Port Salut, Roquefort, ...

Infobrochures

Verschillende onderzoeken in het ziekenhuis
Verschillende onderzoeken in de artsenpraktijk in Kontich
Verschillende voorbereidingen voor coloscopie
Informed Consents (toestemmingsverklaring)
Verschillende diëten
Ziektebeelden

Dienst Maag- en Darmziekten | Algemeen Ziekenhuis Heilige Familie | ‘s Herenbaan, 172 - 2840 Reet

Webdesign Sanmax