Maagdarmsparend dieet
Bij een aantal maag- en darmaandoeningen wordt een maag- en darmsparend dieet voorgeschreven. Met dit dieet kunnen de darmen rustiger en beter genezen. Een maagdarmsparend dieet bevat zo weinig mogelijk prikkelende en moeilijk te verteren voedingsmiddelen.
Algemeen dienen bij een maag- en darmsparend dieet kleine frekwente maaltijden te worden genomen, op een rustig tempo. Niet teveel drinken tijdens de maaltijden.
TOEGESTAAN |
VERBODEN |
Groenten |
|
Bloemkool, wortelen, andijvie, rijpe tomaten (zonder vellen - pitten), wit gedeelte van prei, fijne snijboontjes, sperziebonen, spinazie, witloof, broccoli, knolselder, selder: wel in soepen.
|
Spruiten, rode-, witte- en savooikool, asperges, selder, venkel, ajuin, schorseneren, courgettes, paddestoelen, ramenas, pepers, rauwkost, komkommer, erwten, droge bonen, pepers, aubergines, courgettes, pompoen, paprika's.
|
Fruit |
|
Appelsien, pompelmoes, mandarijntjes, gepelde en ontpitte druiven. Gestoofde appelen en peren. Vruchtenkompot. Vruchtensap.
|
Onrijp fruit. Steenvruchten zoals krieken, kersen, pruimen, perziken, abrikozen, mirabellen, banaan, ananas, meloen. Geconfijt fruit. Noten, kastanjes. Gedroogd fruit: zoals vijgen, dadels, rozijnen. Bessen zoals aardbeien, braambessen, rode bessen.
|
Aardappelen |
|
Gekookt, gestoomd of als puree.
|
Gebakken aardappelen, frieten, aardappelkroketten, chips.
|
Brood, gebak, meelspijzen en andere graanproducten |
|
Wit brood, witte toast, witte beschuiten, cornflakes. Meelspijzen zoals macaroni, noedels, spaghetti, vermicelli, witte rijst. Cake, biscuit, droge koekjes.
|
Alle volle graanproducten, bruin brood, volgranenbrood, pistolets, speculoos, honingkoek. Krentenbrood, suikerbrood. Volgranenbeschuiten. Volgranendeegwaren, volle rijst. |
Melk |
|
Afgeroomde melk, botermelk, magere yoghurt.
|
Volle melk, volle yoghurt, chocomelk, gecondenseerde melk, ijsroom, slagroom, koffieroom.
|
TOEGESTAAN |
VERBODEN |
Vlees en vleeswaren |
|
Mager tot gemiddeld vet vlees: Rundsvlees: steak, tournedos zonder vetrand, rosbief, hamburger. Kalfsvlees: oester, lapje, gebraad, gehakt, kotelet. Varkensvlees: haasje, mignonette. Lamsvlees: filet, oester, bout. Paardevlees: alle soorten. Plantaardige vleesvervangers: enkel in niet-geprepareerde vorm. Magere tot gemiddeld vette vleeswaren: kip, kalkoen, gebraad, rosbief, filet de sax, rookvlees, ... Wild en gevogelte: kip, kalkoen.
|
Vet vlees: Rundsvlees: braadworst,... Varkensvlees: gehakt, spek, ribbetjes, ... Lamsvlees: gehakt, kotelet, ... Plantaardige vleesvervangers: gepaneerde en bereide soorten Orgaanvlees: hersenen, nieren, lever, zwezerikken. Vette vleeswaren: pens, salami, paté, gekochte vleessla, vleesconserven, boterhamworst, ... Wild + gevogelte: everzwijn, fazant, konijn, eend, gans, struisvogel.
|
Vis, schaal- en schelpdieren |
|
Magere vissoorten gepocheerd of geroosterd. Kabeljauw, schelvis, griet, koolvis, tarbot, tong, schol, wijting, bot, platen, rog, zonnevis, snoek, spiering, schar.
|
Vette vissoorten zoals haring, makreel, paling, sprot, tonijn, zalm, heilbot, forel. Ingeblikte vis: zoals ansjovis, pilchards, sardines. Gemarineerde vis zoals haring, rolmops, gemarineerde mosselen. Schelp- en schaaldieren: mosselen, kreeft, krab, garnaal.
|
Zoetstoffen |
|
Matig gebruik van: witte suiker, jam, gelei, honing, siroop.
|
Bruine suiker, marsepein, chocolade, cacao, gekarameliseerde suiker, pralines, truffels, choco.
|
Kruiden en specerijen |
|
Zout, tijm, laurier, citroen, tomatenpuree, vanille, kaneel, muskaatnoot, dragon, basilicum, marjolein.
|
Peper, kerrie, foelie, kruidnagel, kappertje, saffraan, tafelzuur, mosterd, pickles, uitjes, augurken, Engelse sausen.
|
Dranken |
|
Koffie, cafeïnevrije koffie, thee, mineraalwater, vruchtensappen.
|
Bier, alcohol, koolzuurhoudende dranken.
|
Vetstoffen |
|
Matig gebruik van boter, dieetmargarine, niet gebruind.
|
Frituurvet of frituurolie. Runds- en varkensvet. Gebruinde sauzen, mayonaise, cocktailsaus, béarnaise.
|
Eieren |
|
Eieren: eiwit, licht gekookt of roerei.
|
Alle andere eibereidingen.
|
Kaas |
|
Magere witte kaas. Magere smeerkaas, magere Hollandse kaas (minder dan 250Kcal/100 gr.).
|
Gegiste en belegen kaas: zoals Brie, Port Salut, Roquefort, ... |